Съветът по правата на човека на ООН ще разгледа проекторезолюция, призоваваща

...
Съветът по правата на човека на ООН ще разгледа проекторезолюция, призоваваща
Коментари Харесай

ООН ще разгледа призив за оръжейно ембарго срещу Израел

Съветът по правата на индивида на ООН ще прегледа проекторезолюция, призоваваща за оръжейно ембарго за Израел, като се базира на " евентуалния риск от геноцид в Газа ", съобщи Агенция Франс Прес.

Ако проекторезолюцията бъде призната, това ще бъде първият случай, в който най-висшият правозащитен орган на Организация на обединените нации ще заеме позиция във връзка с войната, която се води в Газа.

Текстът осъжда " потреблението от Израел на взривни оръжия с широкообхватно деяние в обитаемоте региони на Ивицата Газа “ и изисква от Израел " да съблюдава правната си отговорност за попречване на геноцид ".

Текстът беше показан от Пакистан от името на 55 от 56-те страни - членки на Организация на обединените нации в Организацията за ислямско съдействие (ОИС) - изключение прави Албания.

Съавтори на проекторезолюцията са също Боливия, Куба и палестинската задача в Женева.

5 април е последният ден от актуалната сесия на Съвета.

В плана от 8 страници се изисква Израел да приключи окупацията на палестинската територия и неотложно да анулира " противозаконната обсада " на Ивицата Газа и всички други форми на " групово наказване ".

Той приканва страните да спрат продажбата или прехвърлянето на оръжия, муниции и друго военно съоръжение за Израел, като се базира на " достоверен риск от геноцид в Газа ".

Проектът " осъжда потреблението от Израел на взривни оръжия с широкообхватно деяние в обитаемоте места в Газа " и показва сериозна угриженост от въздействието на взривните оръжия върху лечебните заведения, учебните заведения, водата, електричеството и подслона в Газа.

Той също по този начин " осъжда потреблението на гладуването на цивилни жители като способ за водене на война ".

Проекторезолюцията също по този начин приканва за неотложно преустановяване на огъня в Газа и " осъжда израелските дейности, които могат да се равняват на етническо пречистване ", като приканва всички страни да предотвратят насилственото прекачване на палестинци в границите на Ивицата Газа.

В Съвета по правата на човека членуват 47 страни - измежду тях 18 страни, които внесоха проекторезолюцията.

За изрично болшинство са нужни 24 гласа, само че резолюциите могат да бъдат признати и с по-малко гласове заради възпиране.

Израел от дълго време упреква Съвета по правата на индивида, че е преднамерен към него.

Най-кръвопролитната война в Газа избухна с нападението на " Хамас " на 7 октомври, вследствие на което в Израел починаха към 1160 души, най-вече цивилни жители, по данни на Израел.

По данни на министерството на опазването на здравето в ръководената от " Хамас " Ивица Газа вследствие на ответната акция на Израел са починали минимум 32 916 души, най-вече дами и деца. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР